Η παλαιοχριστιανική αρχιτεκτονική ως πηγή έμπνευσης για ναούς του 11ου αιώνα στα νησιά του Αιγαίου - ASLANIDIS, Klimis (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2018)
Σε ορισμένες εκκλησίες στα μικρά νησιά του Αιγαίου εμφανίζεται μια προσπάθεια αναβίωσης της παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής. Ο Άγιος Μάμας της Ποταμιάς στη Νάξο και η Επισκοπή της Σαντορίνης εμπνέονται από γνωστούς ναούς του 6ου αιώνα. Παρόμοια τάση εμφανίζουν και οι Άγιοι Απόστολοι στο Άργος Καλύμνου. Αυτή η προσπάθεια είναι χαρακτηριστική της ιδεολογίας της εποχής της, αλλά περιορίζεται σε λίγα παραδείγματα, χωρίς να κατορθώνει να μεταβάλλει την τοπική έκφραση της αρχιτεκτονικής.