Νεότερα για τον ναό του Αϊ Στράτηγου (Ταξιάρχη) παρά την Καστανιά της Μεσσηνιακής Μάνης - ΚΑΠΠΑΣ (Michalis KAPPAS) Μιχάλης (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2018)
Ο ναός του Άι Στράτηγου Καστάνιας είχε χαρακτηριστεί παλαιότερα ως σταυρεπίστεγος της Α1 παραλλαγής, ενώ γινόταν αποδεκτή η χρονολόγησή του εντός του 13ου αιώνα. Κατά τις πρόσφατες εργασίες αποκατάστασης, ωστόσο, αποκαλύφθηκαν νέα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο ναός διέθετε αρχικά τρούλο. Κτητορική επιγραφή που εντοπίστηκε και καθαρίστηκε στη νότια στοά, αναχρονολογεί το μνημείο λίγο πριν το 1194, έτος εκτέλεσης των τοιχογραφιών, από τις οποίες εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράσταση ανθρωπόμορφης αγίας Τριάδας. Ο εξεταζόμενος ναός συνιστά, ως εκ τούτου, ένα από τα αρχαιότερα παραδείγματα ανάλογων πειραματισμών στη βυζαντινή ναοδομία, που θα γνωρίσουν ευρύτερη διάδοση κατά την επόμενη εκατονταετία.