Ο Παλαιολόγειος ναός της Παναγίας Αγρελωπούσαινας στη Χίο: η μνημειακή ζωγραφική - ΒΑΣΣΗ (Olga VASSI) Όλγα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2018)
Στην ύπαιθρο της Χίου ιδρύθηκε στην εκπνοή του 13ου ή στην αρχή του 14ου αιώνα ένας ναός που αφιερώθηκε στην Παναγία. Η μελέτη της αρχιτεκτονικής και της ζωγραφικής του ήταν η πρώτη επιστημονική δημοσίευση του Χαραλάμπου Μπούρα, το 1960. Εδώ παρουσιάζεται το εικονογραφικό πρόγραμμα των τοιχογραφιών που τότε δεν ήταν ορατές στο σύνολό τους, σχολιάζεται η εικονογραφία πολλών παραστάσεων, εντοπίζονται οι σχέσεις της μνημειακής ζωγραφικής του ναού με τα καλλιτεχνικά ρεύματα της παλαιολόγειας εποχής και προτείνεται η χρονολόγηση της ζωγραφικής λίγο πριν από το έτος 1317.