Η λειψανοθήκη της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα και ο Θωμάς Παλαιολόγος - ΚΟΥΜΟΥΣΗ (Anastasia KOUMOUSSI) Αναστασία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2018)
Στο άρθρο παρουσιάζεται η επίχρυση ανθρωπόμορφη λειψανοθήκη, μέσα στην οποία το 1462 ο δεσπότης του Μυστρά Θωμάς Παλαιολόγος προσέφερε την κάρα του αποστόλου Ανδρέα στον πάπα Πίο Β΄. Πρόκειται για έργο μεταλλοτεχνίας που ανήκει ως θρησκευτική πρακτική και τεχνοτροπία στη δυτική λατρευτική παράδοση. Η ανάλυση των χαρακτηριστικών της επιτρέπει τη χρονολόγησή της στα μέσα του 15ου αιώνα και την ένταξή της σε ένα συντηρητικό καλλιτεχνικό ρεύμα της όψιμης γοτθικής περιόδου. Πιθανότερος τόπος κατασκευής της θεωρείται η δαλματική πόλη Ragusa, σταθμός στο ταξίδι του δεσπότη προς την Ιταλία.