Η Αχειροποίητος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της πρωτοβυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής - ΡΑΠΤΗΣ (Konstantinos Th. RAPTIS) Κωνσταντίνος Θ. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2019)
Βάσει της αρχιτεκτονικής ανάλυσης του ναού της Αχειροποιήτου στη Θεσσαλονίκη, που κατέστη δυνατή στο πλαίσιο του πρόσφατου έργου στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου, η παρούσα μελέτη ανιχνεύει τα κατάλοιπα της πρώτης oικοδομικής φάσης του παλίμψηστου κτηρίου, εξετάζει την αρχιτεκτονική μορφή της πρωτοβυζαντινής βασιλικής, η οποία φαίνεται ότι ανεγέρθηκε χωρίς υπερώα, κατά το πρότυπο των χριστιανικών βασιλικών της λατινικής Δύσης, και υπό το φως νέων στοιχείων αναθεωρεί τη χρονολόγηση της ίδρυσής της