Τέμπλα με δυτικά στοιχεία στα Βάτικα της Λακωνίας - ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ (Klimis ASLANIDIS) Κλήμης (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2019)
Σε τέσσερεις υστεροβυζαντινούς ναούς στα Βάτικα της Λακωνίας διατηρούνται κτιστά τέμπλα με λαξευτά στοιχεία που υιοθετούν μορφές της αρχιτεκτονικής του Δυτικού Μεσαίωνα. Η ασυνήθιστη μορφή τους θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως στον αυτοσχεδιασμό ενός τοπικού συνεργείου. Τα τέμπλα χρονολογούνται πιθανώς στο πρώτο μισό του 15ου αιώνα ή λίγο αργότερα. Ορισμένες λεπτομέρειές τους παρουσιάζουν ομοιότητες με λαξευτά στοιχεία υστεροβυζαντινών ναών της περιοχής