Αναζητώντας τον ιδρυτή της μονής Δαφνίου - ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ - ΚΕΣΙΣΟΓΛΟΥ (Maria PANAYOTIDI-KESISOGLOU) Μαρία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2019)
Στη μελέτη αυτή γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με την παντελώς άγνωστη προσωπικότητα του δωρητή του καθολικού της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο Δαφνί. Με την εξέταση της ποιότητας και του νοηματικού περιεχομένου της ψηφιδωτής διακόσμησης αναζητούνται στοιχεία σχετικά με την προσωπικότητα του άγνωστου δωρητή. Ο Γρηγόριος Καματηρός χρημάτισε πραίτωρ του Θέματος Ελλάδος και Πελοποννήσου, όπως είναι γνωστό από μολυβδόβουλλα του 11ου/12ου αιώνα. Ο αξιωματούχος αυτός, λόγιος, με υψηλή θεολογική κατάρτιση και μεγάλο πλούτο, που απέκτησε ως φοροσυλλέκτης, γραμματέας του Αλεξίου Α΄ το 1094, ο οποίος συνδέθηκε εξ αγχιστείας με την οικογένεια των Δουκών και έφθασε στο υψηλό αξίωμα του λογοθέτη των σεκρέτων, έχει μεγάλη πιθανότητα να θεωρηθεί ο κτήτωρ της μονής Δαφνίου. Φαίνεται δε ότι ίδρυσε το μοναστήρι σε κτήματα της οικογένειάς του στην Αττική