Οι πρώτες φάσεις διακόσμησης του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Χρύσοβο Ναυπακτίας (αρχές του 14ου αιώνα και π. 1500) - ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ (Ioannis P. CHOULIARAS) Ιωάννης Π. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2019)
Η αρχική διακόσμηση του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Χρύσοβο, από την οποία σώζεται ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, τοποθετείται πιθανώς στις αρχές του 14ου αιώνα. Η δεύτερη και πιο εκτεταμένη φάση, η οποία χρονολογείται γύρω στο 1500, είναι έργο ενός αξιόλογου ζωγράφου εικόνων, γνήσιου εκφραστή της κρητικής τέχνης του 15ου αιώνα, με τους επώνυμους καλλιτέχνες της οποίας συγκρίνεται επάξια. Η ζωγραφική του θα μπορούσε να θεωρηθεί ο συνεκτικός κρίκος μεταξύ του Ξένου Διγενή και του Θεοφάνη του Κρητός.