«Δίδυμα» εικονοστάσια του 16ου αιώνα στην Κύπρο - FRIGERIO-ZENIOU, Stella (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2019)
Tο 1841, μετά από πυρκαγιά στη Μονή της Παναγίας Τροοδίτισσας, το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι του 16ου αιώνα ξηλώθηκε και κομμάτια του ενσωματώθηκαν στο καινούργιο. Η προσπάθεια ανασυγκρότησης των παλαιών τμημάτων του έδειξε ότι οι ίδιοι ταλιαδόροι σκάλισαν ένα πανομοιότυπο εικονοστάσι στην Παναγία Χρυσοκουρδαλιώτισσα στα Κούρδαλι και, με ελάχιστες διαφορές στο σκάλισμα, εκείνο της Παναγίας του Σίντη (Μουσείο Κύκκου). Πολλά ερωτήματα ανακύπτουν σχετικά με τη χρονολόγηση και τα πρότυπα των εικονοστασίων, αν προορίζονταν εξ αρχής για τις εκκλησίες αυτές, αν ήταν έργα τοπικών εργαστηρίων ή αν ήταν εισηγμένα.