Μεταμορφώσεις του αστικού τοπίου της Θεσσαλονίκης απο τον 4ο στον 9ο αι. στη διασταύρωση του decumanus maximus με τον cardo της οδού Βενιζέλου (ανασκαφή σταθμού Βενιζέλου ‒ μετρό Θεσσαλονίκης) - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ (Krino KONSTANTINIDOU) Κρινώ; ΜΙΖΑ (Maria MIZA) Μαρία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2021)
Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζονται οι μεταμορφώσεις του πολεοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης στη διασταύρωση του decumanus maximus με τον cardo της οδού Βενιζέλου, βάσει των ανασκαφικών δεδομένων που ήρθαν στο φως από την έρευνα που διεξήχθη στο σταθμό Βενιζέλου, στο πλαίσιο της κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου. Mέσα στον 4ο αιώνα στη συμβολή των μαρμαρόστρωτων δρόμων ανεγείρεται μνημειακό τετράπυλο, ενώ κατά τον πολεοδομικό ανασχεδιασμό του 6ου αιώνα, νότια του διερυμένου decumanus maximus, διαμορώνεται ορθογώνια μαρμαρόστρωτη πλατεία πλαισιωμένη με στοές. Σταδιακά, εκατέρωθεν της χαλικόστρωτης πλέον οριζόντιας οδικής αρτηρίας, της Μέσης ή Λεωφόρου των βυζαντινών χρόνων, αναπτύσσονται νησίδες της κεντρικής αγοράς της πόλης (8ος-9ος αιώνας).