Ο ναός της Παναγίας Σκριπούς στον Ορχομενό μέσα απο την αρχαιολογική έρευνα - ΚΟΙΛΑΚΟΥ (Charikleia KOILAKOU) Χαρίκλεια; ΒΟΛΤΥΡΑΚΗ (Eleftheria VOLTYRAKI) Ελευθερία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2021)
Ο ναός της Παναγίας Σκριπούς στον Ορχομενό Βοιωτίας απασχολεί πλήθος μελετητών, κυρίως χάριν του αρχιτεκτονικού του τύπου, της ακριβούς χρονολόγησης, του γλυπτού διακόσμου και λοιπών χαρακτηριστικών του, όπως η ενσωμάτωση στην κατασκευή του υλικού σε β΄ χρήση. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται στοιχεία από την αρχαιολογική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στον ναό και τον περιβάλλοντα χώρο του, και αρχειακές πηγές που συμβάλλουν στην περαιτέρω προσέγγιση της μακραίωνης ζωής του, φέρνοντας στο φως νέες πτυχές της ιστορίας του.