Τό καθολικό τῆς μονῆς Ζέρμας Κόνιτσας - ΠΑΣΑΛΗ (Aphrodite PASALI) Ἀφροδίτη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2021)
Τό καθολικό τῆς μονῆς Ζέρμας στόν νομό Ἰωαννίνων εἶναι ναός σταυροειδής ἐγγεγραμμένος τῆς παραλλαγῆς τῶν δικιονίων μέ δίτρουλλο νάρθηκα στά δυτικά. Τά παραβήματα καί τά δυτικά γωνιαῖα διαμερίσματα καλύπτονται μέ ἐγκάρσιες ἡμικυλινδρικές καμάρες. Ἡ δυτική κεραία τοῦ σταυροῦ καλύπτεται μέ χαμηλωμένη ἀσπίδα. Ὁ ναός ἦταν ἄλλοτε κατάγραφος ἀπό τοιχογραφίες τοῦ 1655, ἔργα τῶν Νικολάου καί Γεωργίου ἀπό τό Λινοτόπι. Στή θύρα εἱσόδου στή δυτική πλευρά ὑπάρχει περιθύρωμα μέ πλούσιο λιθανάγλυφο διάκοσμο καί τή χρονολογία 1802 τῆς ἀνακαινίσεως.