Μια καρδερίνα. Ακατάγραφη λεπτομέρεια στην εικόνα της Γέννησης της Βενετίας και λίγα σχόλια για τα άλλα μικρά ζώα - ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ (Nano CHATZIDAKIS) Νανώ (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2021)
Mιa μικρή καρδερίνα, carduelis carduelis, άγνωστη έως σήμερα στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη, κατα-γράφεται για πρώτη φορά, γαντζωμένη σε ξερό κλαδί δέντρου, κοντά στην Παναγία, στη γνωστή κρητική εικόνα της Γέννησης στο Μουσείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας. Ο ζωγράφος ακολουθεί δυτικά εικαστικά πρότυπα από μεσαιωνικά Ζωολόγια (Bestiaires) και από πλήθος παραστάσεων της Παναγίας βρεφοκρατούσας με την καρδερίνα, η οποία συμβολίζει το μελλοντικό Πάθος του Χριστού. Η νατουραλιστική απόδοση του πτηνού καθώς και των άλλων μικρών ζώων (λαγός/κουνέλι, ελάφι), τα οποία στη Δύση ενέχουν συχνά θρησκευτικό συμβολισμό, ακολουθεί πρότυπα σχεδίων του Pisanello και του Dürer