Επανεξετάζοντας τις εικόνες του τέμπλου από τον ναό της Μεταμόρφωσης στη Βελτσίστα (Κληματιά) Ιωαννίνων - ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Polykseni DIMITRAKOPOULOU) Πολυξένη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2021)
Οι εικόνες από το τέμπλο του ναού της Μεταμόρφωσης στη Βελτσίστα (σημ. Κληματιά) Ιωαννίνων, έχουν ήδη συνδεθεί με την Κρητική σχολή. Με βάση, ωστόσο, εικονογραφικές και τεχνοτροπικές ομοιότητες ανάμεσα στις δεσποτικές εικόνες, τα βημόθυρα και τον ζωγραφικό διάκοσμο του ναού, και μετά από τις τελευταίες εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν σε ηπειρωτικά τοιχογραφικά σύνολα, θεωρούμε ότι οι ζωγράφοι των εικόνων αυτών κατάγονταν από την Ήπειρο και πιθανόν είχαν επαφές με το εργαστήρι των αδελφών Κονταρή. Η Δέηση και τα αποστολικά μπορούν να αποδοθούν σε ζωγράφους από την Κρήτη, οι οποίοι είχαν επηρεαστεί από την τέχνη των σημαντικών εκπροσώπων της κρητικής ζωγραφικής, την περίοδο της ακμής της.