Ζωγράφοι από τη δυτική Μακεδονία στις ρουμανικές ηγεμονίες. Οι αδελφοί Ιωάννης και Γεώργιος (ακμή π. 1640-1655) . - NEGRĂU, Elisabeta (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2021)
Στη μελέτη αναλύεται το έργο δύο ουσιαστικά άγνωστων ελλήνων ζωγράφων των μέσων του 17ου αιώνα, των αδελφών Ιωάννη και Γεωργίου, τα ονόματα των οποίων έγιναν γνωστά από επιστολή τους, με ημερομηνία 25 Ιουλίου 1655, προς τον πατριάρχη της Μόσχας Νίκωνα, στην οποία απαριθμούνται αρκετές εκκλησίες που τοιχογραφήθηκαν από αυτούς στο Κίεβο και στη Βλαχία. Συμπεραίνεται ότι οι δύο ζωγράφοι εκπαιδεύθηκαν στη σημερινή δυτική Μακεδονία και διερευνώνται οι δεσμοί τους με τους πάτρονές τους και τον γνωστό θεολόγο Μελέτιο Συρίγο