«Ο λίθος από την Κανά της Γαλιλαίας». Ιστορική περιπέτεια και πολιτική εκμετάλλευση ενός ευρήματος - ΖΑΧΟΣ (Georgios A. ZACHOS) Γεώργιος Α. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2021)
Κατά την ανασκαφή του Pierre Paris στην αρχαία Ελάτεια το 1884 ήρθε στο φως λίθος με την επιγραφή Οὗτός ἐστιν ὁ λίθος ἀπὸ Κανᾶ τῆς Γαλιλαίας, ὅπου τὸ ὕδωρ οἶνο(ν) ἐποίησεν ὁ Κ(ύριο)ς ἡμῶν Ἰησοῦς Χ(ριστό)ς. Το εύρημα ταυτίστηκε με το ανάκλιντρο στο οποίο ανεκλίθη ο Ιησούς Χριστός στην Κανά. Η ταύτιση αυτή οδήγησε στην ανάμειξη του παλατιού και κατέληξε σε επιστημονική διαμάχη. Λίγο αργότερα ο «λίθος της Κανά» θα χρησιμοποιούνταν στους γάμους του διαδόχου Κωνσταντίνου ως αγία τράπεζα.