Το διαπολιτισμικό πλαίσιο ενός φαιλονίου από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη: μια «βελούδινη» συνάντηση Αναγέννησης και σαφαβιδικής Περσίας - ΒΡΥΖΙΔΗΣ (Nikolaos VRYZIDIS) Νικόλαος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2021)
Ένα αδημοσίευτο φαιλόνιο ιερέα του καθολικού δόγματος από το Μουσείο Μπενάκη εξετάζεται ως κατάλοιπο του εμπορίου των περσικών υφασμάτων στην Ευρώπη κατά την πρώιμη μοντέρνα εποχή. Στο πλαίσιο αυτό αναλύεται το εμπόριο του μεταξιού, ως το κύριο χαρακτηριστικό της σαφαβιδικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και η επίδρασή του στην ευρωπαϊκή αισθητική κατά τον 17ο αιώνα. Επιπρόσθετα, η ανάλυση του φυτικού και ζωομορφικού διακόσμου των βελούδων του φαιλονίου δείχνει τη διαμόρφωση κοινής χρήσης των διακοσμητικών συμβολικών θεμάτων στα χριστιανικά άμφια στην Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο