Απεικονίσεις του Παναγίου Τάφου και οι συμβολικές προεκτάσεις τους κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο - ΦΩΣΚΟΛΟΥ Βασιλική (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στην παράσταση του Επιταφίου Θρήνου στην Όμορφη Εκκλησιά της Αίγινας παριστάνεται ένα τρουλαίο οικοδόμημα από το οποίο κρέμονται κανδήλες στα μετακιόνια διαστήματα. Η μελέτη του οικοδομήματος, οδηγεί στην ταύτισή του με τον Πανάγιο Τάφο και η εικονογραφία του παρακολουθείται στην ύστερη βυζαντινή περίοδο. Επισημαίνεται τελικά ότι η συχνότητα της απεικόνισης του μνημείου στην τέχνη ενέχει ιδιαίτερους συμβολισμούς, τόσο πολιτικούς όσο και θρησκευτικούς, που αντανακλούν πτυχές της ιστορικής πραγματικότητας κατά τον 12ο και 13ο αιώνα, όταν η έριδα για την τελετή του Αγίου Φωτός ήταν στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Λατίνων και Ορθοδόξων στην Ιερουσαλήμ.