Παρατηρήσεις στην αρχιτεκτονική του ναού της Παναγίας Παντοβασίλισσας στην Τρίγλεια της Βιθυνίας - ΜΑΜΑΛΟΥΚΟΣ Σταύρος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Ο ναός της Παναγίας Παντοβασίλισσας στην Τρίγλεια της Βιθυνίας, ο οποίος έχει χρονολογηθεί με τη μέθοδο της δενδροχρονολόγησης λίγομετάτο 1336, αποτελεί μια ιδιόρρυθμη παραλλαγή του τύπου των σύνθετων τετρακιονίων σταυροειδών εγγεγραμμένων, που χαρακτηρίζεται από έκδηλο πειραματισμό με τον νάρθηκα ενοποιημένο με τον κυρίως ναό. Στη σύνθεση των όψεων του ναού, όπως και στη διάρθρωση του εσωτερικού του, διαπιστώνεται επίσης ένας ιδιότυπος πειραματισμός