Ο ναός της Παναγίας στο Πισκοπιό της Σύρου - ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Κλήμης (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Ο ναός της Παναγίας στο Πισκοπιό της Σύρου ανήκει στον τύπο του μεταβατικού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού και πιθανόν στη βραχεία παραλλαγή του τύπου κατά την οποία τα δυτικά γωνιακά διαμερίσματα δεν επικοινωνούν με το δυτικό σκέλος του σταυρού. Έχει υποστεί μετασκευή, κατά την οποία καθαιρέθηκαν οι κόγχες του Ιερού και της Προθέσεως. Διατηρούνται τμήματα μαρμάρινου θωρακίου τέμπλου. Χρονολογείται με επιφύλαξη στον 11o αιώνα.