Το καθολικό της μονής Αγίας Τριάδας στη Δέση Τρικάλων - ΠΑΣΑΛΗ Αφροδίτη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος, σύνθετος τετρακιόνιος ναός με διώροφο νάρθηκα στα δυτικά. Ο νάρθηκας στο ισόγειο και στον όροφο είναι τριμερής, θολωτός. Τυφλά αψιδώματα ημικυκλικής διατομής κοσμούν το τύμπανο της επτάπλευρης κόγχης του ιερού. Ο ανατολικός τοίχος έχει επιμελημένη κατασκευή με ψευδισόδομο, ατελές πλινθοπερίκλειστο σύστημα δομήσεως. Λίθινη ζώνη ζιγκ-ζαγκ προ κοίλου βάθους περιτρέχει την κόγχη του ιερού κάτω από το γείσο. Στο λίθινο πλαίσιο του νότιου θυρώματος του νάρθηκα υπάρχει γλυπτή διακόσμηση. Ο ναός έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1849 και είναι κατάγραφος από τοιχογραφίες του 1798, έργο Χιοναδιτών αγιογράφων.