Φορητή εικόνα από την Αλεξανδρούπολη με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη και σκηνές του βίου του - ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΟΥΣ-ΤΣΟΥΡΗ Ευαγγελία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο νέο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται εικόνα που προέρχεται από τον ναό του Αγίου Ελευθερίου της ίδιας πόλης. Η εικόνα έχει ως θέμα της τη συγγραφή του τέταρτου Ευαγγελίου από τον Ιωάννη που απεικονίζεται με τον μαθητή του Πρόχορο σε βραχώδες τοπίο. Την κεντρική σκηνή πλαισιώνουν 14 σκηνές του βίου και των θαυμάτων του Ευαγγελιστή. Εξίτηλη αφιερωτική επιγραφή δείχνει ότι η εικόνα δημιουργήθηκε με συγκεκριμένο σκοπό. Μολονότι η τέχνη της εικόνας είναι μέτρια και χρονολογείται στον 17ο αιώνα, η εικονογραφία της είναι μοναδική κατατάσσοντάς την μεταξύ των σημαντικότερων έργων της μεταβυζαντινής ζωγραφικής χάρη στην πρωτοτυπία της.