Επιτύμβια παράσταση στο ναό της Παναγίας Παρηγορήτισσας στην Άρτα - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Βαρβάρα Ν. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Ο ναός της Παναγίας της Παρηγορίτισσας, ένα από τα εμβληματικά μνημεία της Άρτας, έλαβε τη σημερινή της μορφή από τον δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρο τον Α΄. Στον σωζόμενο τοιχογραφικό διάκοσμο του μνημείου που τοποθετείται στον 16ο και 17ο αιώνα, θα πρέπει πλέον να προσμετρηθούν και τα σπαράγματα που αποκαλύφθηκαν στο βόρειο παρεκκλήσι της. Αυτά, με βάση ιστορικούς συσχετισμούς και επιγραφικά δεδομένα, μπορούν να αποδοθούν στα μέλη της αλβανικής ηγεμονικής οικογένειας Σπάτα που εξουσίαζε την Άρτα από το τρίτο τέταρτο του 14ου αιώνα και έως το 1416. Έτσι, οι τοιχογραφίες, των οποίων ο χαρακτήρας είναι ταφικός, μπορούν να τοποθετηθούν στον πρώιμο 15ο αιώνα.