Η παράσταση του αετού στα μολυβδόβουλλα και η προέλευσή της - ΚΟΛΤΣΙΔΑ-ΜΑΚΡΗ Ιωάννα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Η απεικονίση του αετού σε σκήπτρο, με ανοικτές φτερούγες προς τα πάνω, απαντά σε μια σχετικά μεγάλη σειρά μολυβδοβούλλων από τον 6ο έως και τον 8ο αιώνα. Η αναδίφηση των πηγών, εικονιστικών, αρχαιολογικών και ιστορικών, συνδέει τον αετό με το υπατικό αξίωμα. Οι απεικονίσεις των πτηνών, εικονογραφία με ιδιαίτερους συμβολισμούς από την αρχαιότητα μέχρι και τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους, πιστοποιεί ότι το σκήπτρο με τον αετό είναι επιβίωση παλαιού ρωμαϊκού εμβλήματος. Η παράσταση του αετού διατήρησε τη σημειολογία της, ως σύμβολο θείας βούλησης και αυτοκρατορικής δύναμης, και στα πρωτοβυζαντινά χρόνια.