Διπλωματικά δώρα του Ρωμανού Α’ (935 και 938) - MUNDELL MANGO, Marlia (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Σε δύο λίστες διπλωματικών δώρων που έστειλε ο αυτοκράτορας Ρωμανός ο Α΄ το 935 προς τον βασιλιά της Ιταλίας και το 938 προς τον χαλίφη της Βαγδάτης, περιλαμβάνεται μια σειρά από αντικείμενα αξίας τα οποία όμως διαφέρουν μεταξύ τους. Η ανάλυση του είδους των αντικειμένων με βάση σωζόμενα παραδείγματά τους σε διάφορες συλλογές συμβάλλει στην κατανόηση της πολυτέλειας των δώρων καθώς και του συμβολισμού τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο γυαλί και την ορεία κρύσταλλο, αφού τα δώρα προς τον χαλίφη περιελάμβαναν τη δεύτερη, ενώ τα δώρα προς τον βασιλιά της Ιταλίας το φθηνότερο γυαλί. Τεκμαίρεται έτσι ότι υπήρχε ανάλογη διπλωματική ιεράρχηση που συνοδευόταν από τα αντίστοιχα δώρα.