Προσεγγίζοντας εκ νέου τον πέπλο της Βαμβέργης - PAPAMASTORAKIS, Titos (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στην Αρχιεπισκοπή της Βαμβέργης βρίσκεται ένα πολυτελές ύφασμα από μετάξι γνωστό στη βιβλιογραφία ως ο πέπλος της Βαμβέργης. Η επανεξέταση των εικονογραφικών δεδομένων του πέπλου προσφέρει μια διαφορετική ερμηνεία από τις ως τώρα προταθείσες. Σύμφωνα με αυτήν ο πέπλος απεικονίζει τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά και οι γυναικείες μορφές τις προσωποποιήσεις των πόλεων Μοψουεστίας και Ταρσού, τις οποίες ο Φωκάς εκπόρθησε. Υπό το ίδιο πρίσμα ο πέπλος φέρεται πως δόθηκε ως διπλωματικό δώρο από τον επόμενο αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή που υφάρπαξε τον θρόνο από τον Φωκά, για να απαλλαγεί από ένα έργο τέχνης του προκατόχου του.