Ιταλοκρητική εικόνα με την Άκρα Ταπείνωση και τους αγίους Ιωάννη τον Πρόδρομο και Γεράσιμο - ΚΑΤΣΕΛΑΚΗ Ανδρομάχη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Ιταλοκρητική εικόνα με την Άκρα Ταπείνωση, που ανήκει στη συλλογή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, παριστάνει εκατέρωθεν του ημίσωμου Χριστού τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και τον άγιο Γεράσιμο, σύμφωνα με τα αγιωνύμια τους. Η επιλογή της συναπεικόνισης αυτών των δύο αγίων δηλώνει έμμεσα ότι ο παραγγελιοδότης της εικόνας ήταν κάποιος λόγιος που συνδεόταν με τους ουμανιστικούς κύκλους της Κρήτης και πιθανώς του Χάνδακα. Από καλλιτεχνικής άποψης η εικόνα συνδέεται με το εργαστήρι του Παβία και μπορεί να χρονολογηθεί περί το 1500.