Εικόνα Δέησης του Νικολάου Τζαφούρη - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Βαρβάρα Ν. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο Μουσείο της Αντιβουνιώτισσας στην Κέρκυρα βρίσκεται μια ενυπόγραφη εικόνα του Νικολάου Τζαφούρη που προέρχεται από τον ναό της Υπαπαντής στα Γουβιά της Κέρκυρας. Η εικόνα αναπαράγει στην τυπική του μορφή το τρίμορφο της Δέησης, όπου ο Χριστός είναι ένθρονος και τον πλαισιώνουν στα δεξιά του η Παναγία και στα αριστερά του ο Πρόδρομος. Η εικονογραφία της τη συνδέει με τρία έργα του ζωγράφου Άγγελου, την εικόνα με το Δωδεκάορτο του Ρίτζου, και δύο ακόμα ομόλογα έργα. Σε επίπεδο τεχνοτροπικό ο ζωγράφος ακολουθεί τα διδάγματα του Αγγέλου και του Ανδρέα Ρίτζου. Με αυτή την μοναδική εικόνα πιστοποιείται η ικανότητα του Τζαφούρη να ζωγραφίζει και a la maniera greca, όπως είχε καταγραφεί στις αρχειακές πηγές.