Ο καλλιτεχνικός «δυϊσμός» στην εντοίχια εκκλησιαστική ζωγραφική του 16ου αιώνα στην Ελλάδα. Συμβολή στη μελέτη του γραπτού κοσμήματος - ΣΕΜΟΓΛΟΥ Αθανάσιος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο άρθρο εξετάζονται ορισμένα από τα γραπτά κοσμήματα σε εντοίχιους διακόσμους μεγάλων μοναστικών συνόλων του 16ου αιώνα στον Άθω, Μετέωρα και Ήπειρο. Διαπιστώνεται η διαφορετική εικαστική αντίληψη που διέπει το κόσμημα ανάμεσα στους κρήτες αγιογράφους και αντίστοιχα στους καλλιτέχνες της σχολής της Βορειοδυτικής Ελλάδος. Σχολιάζονται οι καλλιτεχνικές επιλογές σε συνάρτηση με το ιστορικό περιβάλλον και τις πολιτιστικές συνθήκες των περιοχών δράσης τους.