Μετανοια: το πρόσωπο, το αίσθημα, το σχήμα - ANTONOPOULOS, Élias (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Με αφορμή τη μικρογραφία του κώδικα Paris. Gr. 139, που απεικονίζει τη μετάνοια του Δαβίδ (f. 136v), εξετάζεται η παρουσία της προσωποποίησης της Μετάνοιας σε ανάλογες παραστάσεις της ίδιας βιβλικής ιστορίας. Παράλληλα, οι συμβολικές προεκτάσεις της απαντούν στην προσκύνηση του αυτοκράτορα, το παράλληλο της από το ψηφιδωτό της Βασιλείου Πύλης στην Αγία Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, ανασυνθέτοντας το εικονογραφικό σχήμα ως προς την έννοια και το συναίσθημα. Η επανάληψη της ίδιας στάσης από μοναχούς στο Ψαλτήρι Χλουντώφ προσδίδει, επάλληλα, το νόημα της προσευχής, ενώ η χειρονομία αποτυπώνει με ποικιλία σχημάτων τη δήλωση της εσχατολογικής απόγνωσης ή της μεταμέλειας.