Ο Χριστός Παντοκράτωρ. Εικόνα κομνήνειας τέχνης στη μονή του Σινά - ΑΣΠΡΑ-ΒΑΡΔΑΒΑΚΗ Μαίρη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στη μονή του Σινά σώζεται εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα μεγάλων σχετικά διαστάσεων. Η εικονογραφική και τεχνοτροπική ανάλυση του έργου δείχνει ως χρόνο δημιουργίας του το τρίτο τέταρτο του 12ου αιώνα. Ωστόσο, η εικόνα, παρά την εκλεπτυσμένη τέχνη της, φαίνεται πως, σύμφωνα και με τις τεχνικές λεπτομέρειες, είναι έργο από σιναϊτικό εργαστήριο, κάτι στο οποίο συνηγορεί η ομοιότητα των τεχνικών χαρακτηριστικών με άλλα έργα, όπως το επιστύλιο του Αγίου Ευσταθίου. Τέλος, η εικόνα πιθανώς να ήταν δεσποτική από το παρεκκλήσιο των Αγίων Πέντε της Αρμενίας, που βρίσκεται στον περίβολο της μονής.