Μολυβδόβουλλα με απεικόνιση σκηνής από το βίο του Αγίου Δημητρίου - ΚΟΛΤΣΙΔΑ-ΜΑΚΡΗ Ιωάννα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Η συστηματική μελέτη της εικονογραφίας των μολυβδοβούλλων έχει εμπλουτίσει σημαντικά τις γνώσεις μας για τη μνημειακή ζωγραφική, όσο και τη ζωγραφική των εικόνων της μεσοβυζαντινής περιόδου. Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα αποτελεί η σκηνή της ευλογίας του αγίου Δημητρίου προς τον άγιο Νέστορα πριν τη μονομαχία του με τον Λυαίο, που απαντά σε τρία μολυβδόβουλλα κομμερκιαρίων του 10ου αιώνα, με προέλευση από τη Θεσσαλονίκη. Η αναδίφηση της εικονογραφίας της σπάνιας αυτής σκηνής φανερώνει ότι η σκηνή των μολυβδοβούλλων είναι μοναδική και ενδεχομένως η έμπνευση της παράστασης προέρχεται από χαμένο εικονογραφικό πρότυπο ή εικόνα που πιθανότατα κοσμούσε τον ναό του αγίου στη Θεσσαλονίκη.