Ο χώρος ως τόπος άγιος. Μια ανθρωπολογική προσέγγιση - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Στέλιος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο άρθρο επιχειρείται μια σύντομη παρουσίαση της ανθρωπολογικής διάστασης του χώρου. Θίγονται ζητήματα της κατανόησης του χώρου ως έννοιας, που είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς ποιοτήτων που αποδίδονται σε αυτόν, όπως και της συμβολικής του σχέσης με την κοινότητα, που τελικά ορίζει την ιερότητα του χώρου. Κατόπιν ερευνάται το θέμα σε τρία διαφορετικά επίπεδα, του χωριού, της επαρχίας και στο διεθνές επίπεδο. Τέλος, μέσα από αυτήν την επισκόπηση προκύπτει ότι η ιερότητα ως δύναμη ιεραρχεί ποιοτικά τον χώρο και τον τρόπο χρήσης του, οργανώνει σχέσεις και διασφαλίζει διάρκειες.