Ανασυνθέτοντας τα σμάλτα του τρίπτυχου Khakhuli - PAPAMASTORAKIS, Titos (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Το τρίπτυχο του Khakhuli κοσμείται με δεκάδες σμάλτα που φέρουν μορφές ή διακοσμητικά θέματα, σταυρούς και εκατοντάδες πολύτιμους ή ημιπολύτιμους λίθους. Ωστόσο, πριν συντεθούν στο εν λόγω τρίπτυχο αυτά τα σμάλτα προέρχονταν από άλλα έργα. Στο άρθρο επιχειρείται η αποσυναρμολόγησή τους με βάση τη θεματική τους και η αναγνώριση επτά τουλάχιστον διαφορετικών ομάδων που συνηγορούν στην απόδοσή τους σε επτά διαφορετικά έργα. Επιπρόσθετα, άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως ο σμαλτωμένος σταυρός και η κεντρική εικόνα της Παναγίας, προέρχονται επίσης από άλλες συνθέσεις. Όλα τα παραπάνω φανερώνουν τον πλούτο της γεωργιανής αυλής κατά τους 11ο και 12ο αιώνες και τις στενές της σχέσεις τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε συγγενικό επίπεδο με την Βυζαντινή αυτοκρατορία.