Σταυροί-λειψανοθήκες της συλλογής Τσολοζίδη. Παρατηρήσεις στην τεχνική και την εικονογραφία - ΣΚΛΑΒΟΥ-ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ Μαρία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο άρθρο παρουσιάζονται εννέα σταυροί-λειψανοθήκες που ανήκουν στη συλλογή Τσολοζίδη. Από αυτά τα δύο, από άποψη τεχνικής, ανήκουν στα παραδείγματα των χυτών σταυρών με ανάγλυφες τις παραστάσεις, ενώ τα υπόλοιπα επτά είναι σταυροί με εγχάρακτη διακόσμηση. Ανάλογα με το είδος η εικονογραφία των σταυρών διαφοροποιείται. Έτσι, στην πρώτη ομάδα η πρόσθια όψη κοσμείται με συνοπτική παράσταση της Σταύρωσης με την Παναγία και τον Ιωάννη σε μικρογραφική κλίματα, ενώ η οπίσθια με τα μετάλλια των τεσσάρων ευαγγελιστών, ενώ η Παναγία παριστάνεται μετωπική και δεόμενη. Στη δεύτερη ομάδα στην πρόσθια όψη υπάρχει το σύμβολο του σταυρού, είτε ως Σταύρωση, είτε ως σύμβολο με φύλλα φοίνικα και στην οπίσθια όψη, η Παναγία και άλλοι δημοφιλείς άγιοι, όπως ο Νικόλαος ή ο Γεώργιος, σε μετωπική στάση και δεόμενοι. Οι σταυροί της συλλογής μπορούν να τοποθετηθούν στον 8ο αιώνα.