Ενα μνημείο για τον αυτοκράτορα Μαυρίκιο; - MANGO, Cyril (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Το άρθρο διαλαμβάνει μια σειρά ιστορικών πληροφοριών που προκύπτουν από τον βίο του Οσίου Λουκά του στυλίτη που εγκαταβίωσε σε έναν στύλο για 44 χρόνια στη Χαλκηδόνα κατά τον 10ο αιώνα. Με αφορμή τη θέση του κίονα, διερευνώνται τοπογραφικά ζητήματα του λιμανιού και της πόλης της Χαλκηδόνας, η προηγούμενη πιθανή του λειτουργία του κίονα και ο χορηγός του, και τέλος η έκταση της πόλης κατά τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους.