Η επιβεβαίωση της αυθεντίας του επισκόπου στους παλαιοχριστιανικούς ναούς της Βόρειας Αδριατικής: από την επιγραφή στην εικόνα - CAILLET, Jean-Pierre (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Εξετάζεται η χορηγική δραστηριότητα στην περιοχή της Αδριατικής κατά την παλαιοχριστινιακή περίοδο και ο τρόπος με τον οποίο δηλώνεται η πρωτοκαθεδρία του επισκόπου σε αυτήν, με βάση τα υπάρχοντα παραδείγματα, δηλαδή την βασιλική του Θεοδώρου στην Ακουηλία των πρώτων δεκαετίων του 4ου αιώνα και κατόπιν την βασιλική του Ευφρασίου στο Παρέντιο του 6ου αιώνα. Μέσα από αυτά τα δύο παραδείγματα, και λαμβάνοντας υπόψη τα μνημεία της Ραβέννας του 6ου αιώνα, συνάγεται ότι η θέση του επισκόπου εξαίρεται, όχι μόνο επιγραφικά αλλά και εικονιστικά, κάτι που δείχνει την ενίσχυση και παγίωση της ιεραρχίας στον κλήρο.