Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς. Συμβολή στην ιστορία του μνημείου - ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΤΟΥ-ΜΑΝΩΛΕΣΣΟΥ Ελένη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Εργασίες στερεώσεως που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ε.Β.Α στο ναό του Αγ. Νικολάου Ραγκαβά, στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης της Αθήνας, απεκάλυψαν σε έναν από τους μαρμάρινους οκταγωνικούς κιονίσκους του τρούλλου εγχάρακτη, επικλητική επιγραφή που αναφέρει μέλος της οικογένειας Ραγκαβά. Η επιγραφή (μέσα 11ου αι.) επιβεβαιώνει την οικοδόμηση του ναού τον 11ο αι. και την παλαιά αθηναϊκή παράδοση που συνέδεε το μνημείο με την οικογένεια Ραγκαβά. Ο Λέων Ραγκαβάς που αναφέρεται στην επιγραφή έζησε στην Αθήνα και πιθανώς υπήρξε ο κτήτορας του ναού.