Η αρχιτεκτονική του καθολικού της μονής Αγίου Δημητρίου Στομίου (τ. Τσαγέζι) - ΜΠΟΥΡΑΣ Χαράλαμπος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Το μνημείο, κοντά στο Στόμιον, ήταν σε πλήρη ερείπωση το 2003. Διάφορα μορφολογικά και κατασκευαστικά του στοιχεία το κατατάσσουν στην πρώιμη τουρκοκρατία. Η αναπαράστασή του έγινε με βάση δύο σχέδια του A. Normand (1851). Ο τύπος του καθολικού είναι ο λεγόμενος αγιορίτικος με λιτή. Άξιο προσοχής είναι ότι αντιγράφει πιστά τον ναό του λεγομένου Προφήτη Ηλία Θεσσαλονίκης.