Παρατηρήσεις σε σιναϊτικό υστεροκομνήνειο τετράπτυχο - ΑΣΠΡΑ-ΒΑΡΔΑΒΑΚΗ Μαίρη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Το Σιναϊτικό τετράπτυχο με την Δευτέρα Παρουσία δεν είναι άγνωστο στην επιστημονική κοινότητα, καθώς είχε δημοσιευθεί τμηματικά. Στο κεντρικό φύλλο με τη Δευτέρα Παρουσία η επιγραφή ΔΟΥ[ΛΟ]Ν ΑΒΡΑΑΜ πιθανώς δείχνει τον δωρητή του φορητού αυτού έργου. Η εξέταση της εικονογραφίας του δείχνει ότι ο ζωγράφος είναι σιναϊτικής καταγωγής, ενώ και η τεχνοτροπία του έργου, μέτριας τέχνης, οδηγεί στις διαπιστώσεις και στη χρονολόγηση του γύρω στο 1200. Η ύπαρξη του ίδιου διακοσμητικού μοτίβου, σταυροί που περικλείονται από κύκλους στην πίσω όψη των ακραίων φύλλων, απαντά και σε άλλα έργα που είτε έχουν παραχθεί είτε συνδέονται με τη μονή Σινά.