Η κτιτορική παράσταση της μονής της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδέντρι της Ηπείρου (1414) - ΑΧΕΙΜΑΣΤΟΥ-ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ Μυρτάλη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Οι τοιχογραφίες της Αγίας Παρασκευής του Βίκου στο Ζαγόρι, του έτους 1414, φιλοτεχνήθηκαν πιθανότατα από καλό ζωγράφο των Ιωαννίνων. Η σημαντική κτιτορική επιγραφή μνημονεύει τον τότε δεσπότη των Ιωαννίνων δούκα Κάρολο Α΄ Tocco (1411-1429). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κτιτορική παράσταση του τοπικού άρχοντα Μιχαήλ Θεριανού, της συζύγου Θεοδώρας, του γιου Γεωργίου και της μικρής θυγατέρας τους. Η θέση και το μέγεθος της τοιχογραφίας, η ιεράρχηση, τα ενδύματα και η κόμμωση των παριστανομένων προσώπων είναι αποκαλυπτικά για την νοοτροπία και τα ήθη της εποχής και της περιοχής, και επίσης για το είδος της αμφίεσης στην άρχουσα τάξη τους.