Η ρίζα Ιεσσαι στη Χριστιανική Ανατολή - VELMANS, Tania (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο άρθρο εξετάζεται συνοπτικά η εμφάνιση και η εξέλιξη του σωτηριολογικού θέματος της Ρίζας του Ιεσσαί στη χριστιανική Ανατολή, το πρωιμότερο παράδειγμα της οποίας εντοπίζεται σε ένα παρεκκλήσι στην Ταρσό της Μικράς Ασίας. Η διάδοση του θέματος σε δύο ομάδες γνωρίζει από τον 13ο αιώνα κ.ε. ανάπτυξη με παραδείγματα κυρίως στον Βαλκανικό χώρο και την Τραπεζούντα. Στην τέχνη της υπόλοιπης Ανατολής το θέμα δεν απαντά παρά σπάνια. Παρόλα αυτά σε τρία αρμένικα χειρόγραφα, αλλά και μια παράσταση σε εκκλησία από τη Γεωργία που εντοπίζονται κατάσσονται στη δεύτερη ομάδα. Τελικά συμπεραίνεται ότι η διαφορετική ιστορική πορεία των χαλκηδονιακών και μη εκκλησιών προσδιόρισε και την εντονότερη επιρροή που δέχθηκαν οι πρώτες από την Κωνσταντινούπολη ως προς την υιοθέτηση της εικονογραφίας της Ρίζας του Ιεσαί.