Αργυρές επενδύσεις εικόνων από τη Θεσσαλονίκη του 14ου αιώνα - ΛΟΒΕΡΔΟΥ-ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ Κάτια (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο άρθρο παρουσιάζονται τρεις αργυρεπίχρυσες επενδύσεις εικόνων οι οποίες έχουν πολλά κοινά τεχνικά, τεχνοτροπικά και εικονιστικά στοιχεία μεταξύ τους. Πρόκειται για δύο αργυρεπίχρυσες επενδύσεις που κοσμούν την κύρια όψη από δύο αμφιπρόσωπες εικόνες από ναό της Περιβλέπτου στην Αχρίδα, και για την επένδυση από την εικόνα του Παντοκράτορος που φυλάσσεται στη μονή Μεγίστης Λαύρας που συνδέεται με την Έδεσσα. Και τα τρία έργα παρουσιάζουν στενές συγγένειες με έργα που αποδίδονται στη Θεσσαλονίκη, όπως λόγου χάρη η επένδυση της εικόνας της μονής Βατοπεδίου. Αυτές οι οι καλλιτεχνικές σχέσεις καθώς και τα ιστορικά στοιχεία που έχουν διασωθεί και αναφέρουν επώνυμους δωρητές λειτουργούν ως ενδείξεις με τις οποίες οι τρεις αυτές επενδύσεις συνδέονται με τη Θεσσαλονίκη και τα εργαστήρια της κατά το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα.