Ο επιτάφιος του δεσπότη των Ιωαννίνων Ιζαούς Buondelomonti και της συζύγου του Ευδοκίας Balsić στο Blagoevgrad - BOJČEVA, Juliana (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Ο επιτάφιος του δεσπότη των Ιωαννίνων Ιζαούς Buondelomonti και της συζύγου του Ευδοκίας Balsić, που εκτίθεται στο Ιστορικό Μουσείο του Blagoevgrad (Βουλγαρία), αποτελεί πολύτιμο κειμήλιο της βυζαντινής λειτουργικής κεντητικής του πρώιμου 15ου αιώνα. Στον επιτάφιο σώζεται η αφιερωτική επιγραφή με τα οικογενειακά οικόσημα των δωρητών, καθώς και μια δεύτερη αφιερωτική επιγραφή, που μαρτυρεί την αποκατάσταση του έργου στα μέσα του 18ου αιώνα και την αφιέρωσή του στη μονή της Rila. Η εικονογραφία της κεντημένης σκηνής είναι μοναδική, καθώς παριστάνεται μόνο ο νεκρός Ιησούς και απουσιάζουν οι λειτουργούντες άγγελοι-διάκονοι, οι πενθούντες άγγελοι και τα σύμβολα των τεσσάρων ευαγγελιστών, που εικονίζονται συνήθως.