Νέα στοιχεία για τη σπάνια εικονογραφία της Εις Άδου Καθόδου - SMIRNOVA, Engelina (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Η εικονογραφία της Εις Άδου Καθόδου στη ρωσική τέχνη, από το δεύτερο τέταρτο του 14ου αιώνα και εξής, εμφανίζει ορισμένες σπάνιες ιδιομορφίες: το επεισόδιο με μορφές αγγέλων που νικούν τις δυνάμεις του κακού, καθώς και τις μορφές γυναικών της Παλαιάς Διαθήκης που παριστάνονται πίσω από την Εύα (για παράδειγμα η Σάρα, η Ρεβέκκα, η Ραχήλ, η Ρούθ και η Ασενέθ). Στην τέχνη της ύστερης μεσαιωνικής περιόδου συναντούμε μερικές φορές ακόμη και 16 μορφές γυναικών. Για τη ρωσική κοινωνία αυτή η εικονογραφική παραλλαγή υπογράμμιζε την ενότητα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Η σπουδαιότητα των γυναικείων μορφών μπορεί να αποδοθεί σε πιθανή επίδραση σλαβονικών προ-χριστιανικών παραδόσεων.