«Ἄνθρωπος ἐν τιμῇ ὢν οὐ συνῆκε». Δυο μικρογραφιες στον ψαλμό ΜΗ’ - MANTAS, Apostolos G. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Η εικονογράφηση δύο στίχων του ψαλμού ΜΗ σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, του 21ου στίχου στο ψαλτήρι του Θεοδώρου του 1066 και του 13ου στίχου του στο ψαλτήρι του Κιέβου του 1397 με την ίδια παράσταση, όπου μια ανδρική μορφή ραβδίζει ένα δέντρο και οι καρποί που πέφτουν τρώγονται από τους χοίρους, παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Σύμφωνα και με άλλα εικαστικά στοιχεία η παράσταση θα πρέπει να ταυτιστεί με την εικονογράφηση της παραβολής του Ασώτου, όπου διαλαμβάνεται η εργασία του ως χοιροβοσκού. Τόσο οι πατερικές ερμηνείες του ευαγγελικού κειμένου, όσο και τα εξηγητικά σχόλια του ψαλμού ΜΗ αναφέρονται στην απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στην εξομοίωση του ανθρώπου με τα ζώα. Με τους ίδιους συσχετισμούς θα πρέπει να ερμηνευθεί και η παράσταση του Ασώτου ως χοιροβοσκού.