Ο Ιωάννης Μαυρόπους και η απεικόνιση των αυτοκρατόρων στο ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Σωσθένιο τον 11ο αιώνα - ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ Γεώργιος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Ο Μαυρόπους, στο επίγραμμά του με λήμμα Εἰς τήν ἐν τῷΣωσθενίῳ εἰκόνα, περιγράφει μια μνημειακή παράσταση στέψης αυτοκρατόρων (πιθανότατα του Μιχαήλ Ζ΄Δούκα και της συζύγου του Μαρίας της Αλανίας) από τον Χριστό.Από το επίγραμμα συνάγεται ότι ο οκταγωνικός ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Σωσθενίτου, που επανιδρύθηκε από τον Ιουστινιανό στο διάστημα 536-552, ακολουθεί το αρχιτεκτονικό σχέδιο του ναού των Αγίων Σεργίου και Βάκχου, του οποίου μάλιστα, με βάση τη μαρτυρία και άλλου επιγράμματος, το terminuspostquem της ίδρυσής του μετατίθεται από το έτος 527 στο έτος 532.