Η δεκάδα των ηλικιών: Αμφίδρομη γενεαλογική δοκιμή - ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Ηλίας (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στον κώδικα 2800 του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, που χρονολογείται μεταξύ 1768-1811, περιλαμβάνεται μια λίστα με τις ηλικίες της ζωής σε δεκάδες αλλά χωρίς εικονογράφηση. Εκτεινόμενες σε ένα ιδεατό όσο και συμβολικό σχήμα οι θεωρητικές, λεκτικές ή/και εικονιστικές συλλήψεις για τα στάδια του βίου συσχετίζονται με τις γραπτές πηγές που εκκινούν ήδη από την αρχαιότητα, τις προγενέστερες λατινικές εικαστικές μαρτυρίες και τις σύγχρονές του κώδικα μεταβυζαντινές τοιχογραφίες που εικονογραφούν τον Τροχό του βίου. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη βασιλική (μέση) και τη γεροντική ηλικία, όπως και στην παιδαγωγική εμφάνιση του Θανάτου στον φυσιολογικό λυτρωτικό του ρόλο.