Θεοτόκος Οδηγήτρια και άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Σχόλια και παρατηρήσεις σε ένα σπάνιο εικονογραφικό τύπο - ΣΤΡΑΤΗ Αγγελική (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Σερρών φυλάσσεται εικόνα, άγνωστης προέλευσης, του τέλους του 15ου με αρχές του 16ου αι., με τη Θεοτόκο Οδηγήτρια και τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο όρθιο να κρατεί κώδικα με την αρχή του ευαγγελίου του. Ο σπάνιος εικονογραφικός συνδυασμός της Παναγίας με τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο που πιθανόν αντιπροσωπεύει το μοναδικό, μέχρι τώρα, γνωστό παράδειγμα, συνδέεται με τη Σταύρωση και συμβολίζει την Ενσάρκωση του θείου Λόγου και τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους, μέσω της Θεοτόκου. Η κυκλοφορία και η διάδοση των παραπάνω μηνυμάτων οφείλουν τα μέγιστα στο έργο του ευαγγελιστή Ιωάννη.