Ο γλυπτός διάκοσμος του ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος στα Αλεπόσπιτα Λαμίας - ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ Σωτήρης (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
<!– @page margin: 0.79in P margin-bottom: 0.08in –> Στο Μουσείο της Υπάτης βρίσκονται μεσοβυζαντινά γλυπτά από υπόλευκο μάρμαρο, που αποτελούσαν μέρος του διακόσμου του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Αλεπόσπιτα της Λαμίας. Στο σύνολο αυτό περιλαμβάνονται τέσσερα κολουροπυραμιδοειδή επιθήματα αμφικιονίσκων παραθύρων, πέντε θραύσματα λοξότμητων πολυτελών θυρωμάτων, που συνανήκαν στο ίδιο θύρωμα, τέσσερα ακόμα θραύσματα θυρώματος, ένα μεγάλο τμήμα από επιστύλιο τέμπλου, καθώς και ένα αμφιπρόσωπο θωράκιο. Το σύνολο των γλυπτών εντάσσεται σε καλλιτεχνικό ρεύμα που εντοπίζεται στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα κατά το δεύτερο μισό του 12ου και στις αρχές του 13ου αιώνα. Μόνο το θωράκιο είναι παλαιότερο.